Skip to content

Mit tudok behozni a poggyászban?

Különleges korlátozások és szabályok léteznek az árucikkek, tárgyak, drágaságok, pénz / jogcímek tekintetében és a poggyász az illetékes hatásógok (vámhatóság) által lehetnek ellenőrizve. A hosszú várakozási idők elkerülése végett jobb előre tudnod, hogy mi megengedett és mi nem.

Mivel a poggyászt ki is nyithatják és a CBP által át is vizsgálhatják, azt javasoljuk, hogy készülj fel erre a körülményre is, hogy a folyamat gyorsan és gördülékenyen végbemenjen.

Folyékony klór, gyúlékony festékek és tűzijátékok abszolút tiltottak. Kalapácsok, fúrógépek és egyéb munkaeszközök, baseball, golf vagy hokiütőklőfegyverek és lőszerek (bizonyos feltételekkel) megengedettek a poggyászodban, ha van rá engedélyed.

Kézi poggyászhoz egy-egy személy esetében mindig észben kell tartani, hogy bármilyen folyék tároló tartály, hajzselé, vagy aeroszol nem haladhatja meg a 100ml-t.

Ezek a korlátozások csak a következő esetekben haladhatók meg:

 • Ha bejelentjük őket az irányítási zóna alatt, akkor szállíthatunk anyatejet, mesterséges tejet, gyümölcslevet és egyéb folyadékokat, ha csecsemővel utazunk.
 • Ha még az ellenőrzési zóna alatt bejelented, akkor szállíthatsz 100 ml-nél több, folyékony gyógyszereket is.

Nagyon sok termékre vonatkozóan vannak tiltások, illetve korlátozások. Ha bármely a listában szereplő terméket magaddal szeretnéd hozni, akkor pontosan követned kell a CBP iránymutatásait (az USA vámhatóságai).

  • Hadi célra használatos termékek: bármilyen árucikk, szoftver, vagy hadászattal összefüggő projektet be kell jelentenünk, és muszáj beszerezned egy licenszet ennek az importálásához.
  • Fegyverek és lőszerek:Fegyvertartás és / vagy lőszerek birtoklása esetén igényelned kell egy engedélyt az ATF-től (alkohol, dohány, lőfegyverek és robbanószerek minisztériumától). Ha korábban, az USA-ból való távozásod előtt viseltél fegyvert, akkor nem kell újból megmutatnod az engedélyed. Mindig emlékezz rá viszont, hogy regisztrálnod kell a lőfegyvered a CBP-nél a -4457 modult kitöltve- mielőbb felszállnád a repülőgépre.
  • Autók és járművek általánosságban: hogy megszerezd az összes információt a járművek behozatalával kapcsolatban, javasoljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot az US EPA Környezetvédelmi Ügynökségével.

Továbbá az USA-ban az összes államban törvényeket fektettek le a járművekkel kapcsolatban, ezáltal muszáj kapcsolatba lépned a kívánt állam hivatalával. Íme egy lista az összes államhoz. Általában az elmúlt 2 évben Európában és Kanadában regisztrált járművek összhangban vannak azon állam által támasztott követelményekkel.

Máskülönben a felelős ügynökségek csak akkor fogják engedélyezni a jármű behozatalát, ha a megadott cseréket azonnal végrehajtják és a járművet addig nem lehet használni, amíg ezeket be nem fejezték. Egyébként a járműnek el kell hagynia az országot vagy meg kell semmisíteni.

Azok a nem bevándorlók, akik kevesebb, mint 1 éve hozzák be autót az USA-ba, azoknál ezen cserékre nincs szükség, de az autót / járművet nem lehet eladni.

Kutatási termékek vagy gyógyszeripari termékek: a kiemelt termékek puhatestűek, állati szövetek, vírusok, baktériumok és gombák -ezekhez engedélyt kell szerezni a Mezőgazdasági Minisztériumtól (Department of Agriculture of the United States) vagy a Járványvédelmi Központtól.

Alkoholos italok: Nincs valós limit, de ez igazából a célhelyeden múlik. Azt javasoljuk, hogy az indulásod előtt azért ellenőrizd le.

Növények, magok, föld: Ezek mind engedélyt igényelnek.

Szerzői jogi törvény alá eső árucikkek: Hamisított termékek behozatala tiltva van. Az ilyen árucikkekből minden egyes ember egy darabot hozhat be. Ha többet hozna, akkor elkobozzák.

  • Tiltott árucikkek származási helyük szerint: tiltott behozni olyan országokból származó termékeket, amelyek embargó alá tartoznak, úgy mint Irán, Mianmar, Kuba és Szudán egy része. Olyan országokból származó termékeket is tilos behozni, amelyek részben állnak embargó alatt, mint Elefántcsontpart, a balkáni országok vagy Sierra Leone. Az egyedóli termékek, amelyek kivételt képeznek a könyvek, magazinok, filmek vagy ezekhez hasonló termékek úgy, mint az ajándékok vagy tárgyak belföldi felhasználásra, melyeknek az értéke nem haladja meg a 100 dollárt.
  • Gyógyszerek és illegális anyagok: Illegális olyan gyógyszerek vagy gyószerészeti termékek behozatala amerikai földre, melyek ott nem vásárolhatók. Tehát az olyan termékeket, mint a tűket nem lehet behozni az orvosi recept nélkül, ami leírja a gyógyszerészeti használatát, mint például a diabetikus betegek esetében.

   Általában be tudsz hozni bármely gyógyszerészeti terméket, amelyre szükséged van, ha rendelkezel az adott gyógyszer receptjével és a gyógyszer az eredeti dobozában marad. Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy az olyan termékeknek, mint a például a kontaktlencse mindenképp szükség van a receptjére az USA-ban. A megengedett behozott mennyiség attól függ, hogy mennyi ideig fogsz az USA-ban tartózkodni. A lakosoknak a legnagyobb mennyiség 50 dózis.

   Muszáj tájékoztatnod a vámőrt a gyógyszereidről amelyek kábítószerként is használhatók vagy amelyek függőséget okoznak, mint néhány gyógyszer a köhögésre, antidepresszánsok és altatószerek.

  • Ételkészítények: Engedélyezett kávé, tea, méz, fűszerek, ecet, olivaolaj vagy feldolgozott ételek behozatala.

   Részben engedélyezett gyümölcsök és zöldségek behozatala. Ez a gyümölcs származási helyén múlik és az utazón. Ha ezt nem vallja be, akkor az utazót valószínűleg megbírságolják akár 500 dollárra.

   Részben engedélyezett sajtok, illetve sütőipari termékek behozatala. Mindig jobb azonban ezeket előre leellenőrizni.

   Nem engedélyezett instant levesek vagy ezekhez hasonló termékek behozatala, valamint a gazdasági állatok húsa nyersen vagy főzve,semmiféle tartósított húst nem hozhatsz be magaddal.

  • Művészeti, ősi tárgyak és régészeti leletek:

   Annak érdekében, hogy ezeket a tárgyakat behozhasd muszáj kifogástalan módon bemutatod a tulajdonodban lévő tárgyat, egy a tulajdonodat igazoló dokumentumot csatolva mellé.

   Ha van egy export licenszed a származási országodból, akkor engedélyezett számodra, hogy behozz a USA-ba olyan tárgyakat, mint szobrokat, nyomtatványokat és műalkotásokat.

   Mindenképpen muszáj figyelmed az engedély típusára, mivel gyakran az történik, hogy néhány engedély, főleg a nagy cégektől származók hamisnak vagy érvénytelennek bizonyulnak.

   A Maliról, Ciprusról, Irakból vagy Kambodzsából származó művészeti darabokat különös figelemmel vizsgálják át, tekintettel az elmúlt évek fosztogatásaira.

  • Házi kedvencek: a macskák nem igényelnek oltási bizonyítványt, míg a kutyákat muszáj beoltatni veszettség ellen az távozástól számított 30 naptól 1 év közötti periódusig.

   A kutyák, amelyek olyan országokból származnak, ahol nem voltak veszettséggel kapcsolatos esetek mentességet élveznek.

   A légitársaságok bizonyítványt igényelnek a jó egészségi állapotról még akkor is, ha ezt nem igénylik a vámhatóságok.
   Ez azt a célt szolgája, hogy a házi kedvencünk ne szenvedjen betegségben, illetve ne legyen betegség hordozó.

   Tiltott olyan termékek behozatala, melyek kutyákból és macskákból készültek (pl. macskaprém) . A büntetés mértéke a 10000 dollárt is elérheti.

   Az otthonról hozott madarakat muszáj karanténba helyezni az USA-ba való belépés idején. A tulajdonosoknak muszáj bejelenteni őket az utazásuk megkezdési előtt. Szintúgy ki kell tölteni a VS 17-129 modult is és az utazás megkezdési előtt kifizetni a karantén árát.

   Hörcsögöket, nyulakat, tengerimalacokat és hasonló állatokat be lehet hozni bármiféle gyakorlat nélkül. Azonban hogy elkerüljön a problémákat a vámhatóságokkal, ajánlott hozni egy róluk készült igazolványt.

   Általában amikor szállítjuk az állatokat az USA-ban, mindenképp ajánlatos az adott állam által lefektetett feltételekről tájékozódni.

Női példa

Első példa: Mrs. Grace

Néhány hete Mrs. Grace és a férje Frank az észak-karolinai Charlotte-ba utazott, hogy meglátogassa a fiát, aki közgazdaságtan tanár a helyi egyetemen.

Grace Franciaország déli részén lakik, a pástétom és a sajt hazájában!

Mivel örömteli meglepetést akartak a fiúknak, Paulnak, a hölgy és férje néhány hazai finomságot vitt az útra.

Utazás közben, amíg kitöltötték a vámárunyilatkozatot, -ami 6059B űrlapként is ismert- (ezt a nyilatkozatot a utaskísérők biztosítják még a leszállási cél elérése előtt annak érdekében, hogy az érkezéskor már kész legyen) arra a kérdésre, hogy az utazó hozott-e magával húst vagy élelmiszer termékeket, a főhősünk gyanítani kezdte, hogy nem helyénvaló, hogy a poggyászában élelmiszer van. Mindenképpen, ők a Nem-et jelölték be az űrlapon egy bizonyos kérdésre.

Amint megérkeztek, Grace és Frank a hatóságok által egy kimerítőbb ellenőrzés alá estek.

Amikor kinyitották a csomagjukat, elképzelheted, hogy a pár mennyire kényelmetlenül érezte magát.

Az ételkészítményeket lefoglalták és a házastársakat megbírságolták, mert nem jelentették be őket.

Férfi példa

Második példa: Mario

Mario egy vállalkozó a turizmus területén és Monaco of Bavaria székelyű túraszervező csoport tagja. Az utazások terén az amerikai kontinensre specializálódott. Mexikóból Miamiba érkezésekor, miután pár napra megállt Kubában, Mario vett néhány kubai szivart.

Miamiba érkezésekor Mario bevallotta, hogy dohányt birtokol.

A vámellenőrzésnél a vámtiszt egy bizonyos kérdésére válaszolva Mario beismerte a dohány származási helyét.

Mivel Kuba az USA gazdasági embargó listáján szerepel (Észak-Koreával, Iránnal, Szíriával, Szudánnal és Burmával együtt), ezért Mario szivarjait elkobozták.

Az USA-ba történő belépésed előtt amennyiben nem vagy tisztában bizonyos általad birtokolt temékek legalitásával, akkor jó ötlet duplán ellenőrizni az ügyfélszolgálatunkkal, hogy ezeket beviheted-e az Egyesült Államokba. Máskülönbönben elkopzásos büntetést vonhat maga után a nem legális termékek bevitele.


ESTA IGÉNYLÉSI ŰRLAP KITÖLTÉSE

Szerezd meg az ESTA engedélyed 3 lépésben!

 • 1. Töltsd ki az online ESTA igénylési űrlapot.

 • 2. Erősítsd meg a személyes és a fizetési adataid.

 • 3. Hamarosan megkapod tőlünk a megerősítő e-mailt.


IGÉNYLEM AZ ESTA-T